четвъртък, 17 октомври 2013 г.

НАУЧНОПРАКТИЧЕСКИ ПРОЕКТ „ПРИРОДА, ЕКОЛОГИЯ, ДЪЛГОЛЕТИЕ”
DarikRadioLogo
Дарик радио

Ловешка област - световна зона на планинската вода


Проф. Игнат Игнатов за тайните на дълголетието - част 1 


Проф. Игнат Игнатов за тайните на дълголетието - част 2

Научнопрактическият проект „ Изследване факторите на дълголетието” приключи успешно в общини Тетевен, Ябланица, Угърчин, Луковит, област Ловеч, Куклен, Родопи, област Пловдив и Долни Дъбник, област Плевен. Проведоха се интервюта със 121 дълголетници и се получи информация за над 294 техни братя и сестри, 726 родители и прародители. Изследвани са и извори. Научните публикации се правят от проф. Игнатов, доц. Мосин, доц. Великов, д-р Тимински и инж. Бауер.

Практическото приложение на изследванията с дълголетниците е проект „Природа, екология, дълголетие“

Проф. Игнатов споделя: 

„Преди срещите с дълголетниците имах общо взето теоретична представа. Считах, че ще срещна болни и без желание за живот хора. Изненадите обаче започнаха веднага. Първите дълголетници се оказаха напълно здрави хора. От всички интервюирани над 80% сa напълно здрави.“


1. Първият извод е, че е почти невероятно човек да достигне до 100 години, ако боледува от младостта си

Заболяванията могат да бъдат както наследствени, така и в резултат на неправилен начин на живот. Стареенето е свързано с натрупване на грешки при репликацията на ДНК. Репликация е разпределението на генетичния материал от една майчина към две дъщерни клетки. Неблагоприятно влияние върху този процес имат свободните радикали. Известно е, че след 75-85 години клетките на човека имат много малка част от информацията за репликацията на ДНК. С увеличаване на възрастта грешките при репликацията на ДНК се увеличват в пъти по-бързо в сравнение с младежките години. Природата обаче се и шегува. Има дълголетници, които са пълно противоречие на този извод. Това показва, че организмът има голям потенциал дълголетие.
 

2. Вторият извод е, че положителното отношение към живота го удължава:

Дълголетниците са с висок жизнен тонус и позитивно отношение към живота. В PNAS (списание на Американската академия на науките) има резултати за влияние на стреса върху имунната система. Мъжете са в по-неблагоприятно положение. От интервюираните 2/3 са жени и 1/3 са мъже. Достатъчно ли е само да правим медитация и да се разхождаме, за да намалим стреса? Има тайни в биохимията на човека. Анализ на резултатите показва, че сред родителите и прародителите на дълголетниците има чувствително по-голям брой мъже и съотношението е приблизително равно между мъже и жени. В съвременния свят мъжът е подложен на доста сериозен стрес.
 

3. Всички столетници през целия си живот са били с нормално тегло:

Има научни доказателства в тази посока, че тогава организмът влиза в „енергоспестяващ” режим. Достатъчна ли е само храната да се коригира теглото? Храната е само част от този процес.
 

4. Тютюнопушенето не е път към дълголетието:

Само трима от над 100 дълголетници са пушили няколко години. Тютюнопушенето е една от причините за увеличаване на свободните радикали и оттук на раковите заболявания. Ракът е антипод на дълголетие. Злокачествените тумори се получават при натрупване на грешки при репликацията на ДНК, а при дълголетието грешките се натрупват много по-бавно. С нашето обучение може да помогнем на себе си и много хора за профилактика на рака и то с природни методики.


5. Някои казват да, но даденият столетник има добра наследственост:

Това е така, но при изследването на 121 дълголетника се оказа, че този процент не е толкова голям. Хората, които са наследствени дълголетници са около 40%. Контролната група е с братята и сестрите на дълголетниците. Еднаква наследственост, но различен начин на живот с фактори, които не са полезни за здравето. Средната разлика между продължителността на живота на дълголетници и техните братя и сестри в планинските райони на общините,в които е приключил проектът е 5,8 г., а в полските райони е 4,2 г.. Интервютата с дълголетниците ни кара много да се замислим за ценностите на живота, защото за всеки от нас той е един единствен. Необходимо е, но без насилие да се помогне на много хора да преосмислят своя живот. Човек трудно излиза от състоянието на инерция, от зоната на „комфорт” със създадените от него удобства. Но тези удобства най-често не са полезни за здравето.
 

Тетевен
Поглед от Червен към Петрахиля, Тетевен

6. Какво влияние има планинската вода и чистия въздух: 

Най-голямата изненада дойде, когато в планинските части на общините, където е приключил проектът има около два пъти повече дълголетници в сравнение с полските. За разстояния до 50-70 км. единствената разлика е планинската вода и въздух. Средната възраст на дълголетниците в планинските части е 94,3 г., а в полските – 90,6 г. Разликата е 3,7 г. Най-възрастният жител в планинските части е на 104 г., а в полските – 97 г.. Каква вода да пием и в големите градове, как да подготвяме „активна” вода, може ли с вода да подобрим репликацията на ДНК? Актуално е постижението на проф. Игнатов и доц. Мосин за косвеното влияние от планинската вода на магнезий, манган и цинк върху антиоксидантната активност на ензими в човешкото тяло.

                                                         Видеоклип, Зокофилм, Тетевен, 2012


7. Как да преодолеем трудно съвместими фактори за дълголетие:

Ето тук е една от големите тайни. Даваме примери за столетници от планините, обаче ние живеем в съвременния свят. Те обаче нямат бърз достъп до медицински услуги и с години не си правят изследвания. Ранната медицинска профилактика е един от ключовите фактори за дълголетие. Ето данни в тази посока от Националния статистически институт, България. В България средната продължителност на живота от 1935 до 1939 г. е била 51,75 г., а от 2008 до 2010 г. е била 73,60 г.
 


ПОКАНА ЗА СЕМИНАР - СЪБЕСЕДВАНЕ

Всички вие сте поканени на практически семинари-събеседвания в хотел Тетевен. Ще се радваме на положително общуване по темата, което показва и високо ниво на духовност и грижа за здравето. Прилагане само на енергийни техники в затворени помещения, липсата на двигателна активност, поради продължителна работа на компютър, придвижване с автомобил и др. очевидно не е оптимален модел на пълноценен и здравословен живот.


Информация за проект „Екология, природа, дълголетие” се предоставя на „Дни на планинската вода илечебния туризъм", 11 юни, Тетевен. Организатори: Научноизследователски център по медицинска биофизика и Община Тетевен

                                          Нешева, Тодорова, доц. Янева, гл. ас. Спасова, 
                                          Масандилова, доц. Великов, Георгиев, 
                                         11 юни, 2013, Тетевен

ПРОГРАМА НА НАУЧНО-ПРАКТИЧЕСКИ ПРОЕКТ „ЕКОЛОГИЯ, ПРИРОДА, ДЪЛГОЛЕТИЕ”


Teteven
Mountain spring “Kalinovoto”, 
Teteven

Уводна част – фактори на дълголетието. Те са наследственост, профилактика на заболявания, отсъствие на стрес, двигателна активност, нормално телесно тегло, чиста планинска вода и въздух, качествена храна.

1. Как човек може да достигне дълголетие? Защо дълголетието е заложено още от начина на живот през младежките години? Профилактика на заболявания и наследственост. Какви са усещанията, които показват, че може да има заболяване.2. Защо в планините живеят най-много столетници. Планинската вода – сила за живот. Човешкото тяло съдържа около 50% вода, като при раждане тя е около 75%. С възрастта водата в тялото намалява. Как да оптимизираме пиенето на вода. Подготовка на качествена вода в градовете.

                                                     
3. Двигателната активност – път към дълголетие. Физически упражнения с авторска методика на Дончо Кръстев"Танцът на спиралата". Как да поддържаме нормално телесно тегло.

4. Свободните радикали ни състаряват. Начин на живот, физически упражнения и храни, които намаляват свободните радикали.

5. Положителното отношение към живота го удължава. Стресът е и биохимия. Витамини и минерали, което подобряват статуса на нервната система. Начини за намаляване на токсичните вещества в човешкото тяло.

В програмата са включени два кратки планински маршрута и събеседвания.

За регистрация: mbioph@abv.bg


Водопад, Тетевен

Научно-практически проект „Природа, екология, дълголетие“ се реализира със съдействието на община Тетевен, Аквахим АД (доц. Борислав Великов), еко хотел Здравец (инж. Тодор Бурджиев), Българско дружество за активирани води (инж. Атанас Атанасов); Физически лица от Швейцария, Германия, Австрия, Русия и България.

Форуми, на които се представят резултатите от проектите

22 март

Световен ден на водата
Научноизследователски център по медицинска биофизика
Област Ловеч
11 юни 
Дни на планинската вода и лечебния туризъм
Научноизследователски център по медицинска биофизика
Община Тетевен
Международна конференция „Физика, химия, биология на водата“
САЩ, 2012 г.
Евромедика
Хановер, Германия
Световен възрастов и демографски форум
Санкт Гален, Швейцария

                                

Няма коментари:

Публикуване на коментар